המרכז הירושלמי לעל קול
וארבע מימד 
בהנהלת ד"ר עפר תדמור

 

אישור תור  |  איך מגיעים  |  הזמנת תור  |  



להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 


מהו VARIX של הוריד הטבורי? 

מהו הוריד הטבורי –
 הוריד הטבורי הינו כלי דם הקיים בחיים בעובריים וביחד עם שני עורקי הטבור מרכיבים את חבל הטבור. בעוד שוריד הטבור נושא את אבות המזון ודפ מחומצן מהשליה לעובר, עורקי הטבור מחזירים דם שאינו מחומצן מהעובר לשליה.
השליה היא האתר בו מתקיים שחלוף הגזים בין האם לעובר (החלפה של פחמן דו חמצני בחמצן).
שלושת כלי הדם של חבל הטבור צמודים אחד לשני ועטופים בחומר ג'לטיני, וביחד מתחברים לדופן הבטן של העובר בטבורו.
 

מהו מהלכו של הוריד הטבורי –
מסלול הוריד הטבורי מתחיל מהשליה, ממשיך בחבל הטבור ועובר דרך דופן הבטן של העובר ומגיע עד לכבד של העובר. שם הוא מתחלק לשני כלי דם: האחד גדול והשני קטן יותר. כלי הדם הגדול מתחבר עם הוריד הפורטאלי של הכבד וביחד נכנסים לאונה הימנית של הכבד. כלי הדם הקטן יותר נקרא דוקטוס ונוזוס (DV) ומתחבר בהמשך עם הוריד הנבוב התחתון ומזרים את הדם אל הלב.
 
מהו ה-וריקס VARIX של הוריד הטבורי?
ה-וריקס של הוריד הטבורי הוא הרחבה ציסטית היכולה להתקיים בכל אזור שתואר לעיל על פני הוריד הטבורי וגם בחלק התוך-כבדי של הוריד הטבורי.
זוהי תופעה נדירה והסיבה לכך איננה ידועה. בבדיקת דופלר (בדיקה המודדת זרימות דם בוריד הטבורי) נצפות זרימות טורבולנטיות (סוערות) בווריד הטבורי.

כיצד נעשית האבחנה לגילוי ה-וריקס הטבורי?
בדרך-כלל ניתן לגלות את ה-וריקס הטבורי בסקירת מערכות מאוחרת, המתבצעת בטרימסטר שני (בין שבוע 20 ל-24).
במידה וקיים חשד לממצא, נבדק בו דופלר צבע המאשר בוודאות את האבחנה ומבדיל ממבנים ציסטיים אחרים שאינם מכילים בתוכם זרימות דם.

מה המשמעות של ממצא זה?
לרוב, הממצא אינו בעייתי והפרוגנוזה של העובר טובה, בייחוד כאשר לא מתלווים אליו מומים נוספים. הממצא הופך לבעייתי כאשר מתלווים ל-וריקס הטבורי התופעות הבאות או אחת מהן:
·         היווצרות של קריש דם העלול (לעיתים רחוקות) לגרום לחסימה אצל העובר ובעקבות כך למוות עוברי.
·         היווצרות אנמיה המולטית וזאת כתוצאה מזרימת הדם הטורבולנטית (הסוערת) בתוך ה-וריקס. כתוצאה מכך עלול העובר להיכנס לאי ספיקת לב ובצקת עוברית.
·         בספרות המקצועית דווח כי ב-12 אחוז מהמקרים בהם הממצא קיים, מלוות אליו בעיות כרומוזומליות, וב-32 אחוז מהמקרים נלוות אליו בעיות מבניות של מערכות שונות בגוף, כאשר השכיחות ביותר הן במערכת הקרדיוווסקולרית, בצקת עוברית ואנמיה.

מהן דרכי הטיפול ב-וריקס בוריד הטבורי?
כאשר מתגלה הממצא יש לבצע דיקור מי שפיר (לאחר ייעוץ גנטי) על מנת לשלול בעיות כרומוזומליות נלוות. בנוסף לדיקור מי שפיר, יש לבצע את הבדיקות הבאות:
·         סקירת מערכות עובר על מנת לשלול מומים נלווים ואנמיה עוברית.
·         אקו לב עובר.
·         מעקב ההריון צריך להיות במסגרת "הריון בסיכון גבוה" ולכלול בדיקות אולטרסאונד וזרימות דם (בדיקת דופלר צבע) על מנת לוודא שלא מתפתחת בצקת עוברית או קריש דם ב-וריקס.

למידע נוסף על טריזומיה 18 

למידע נוסף על תסמונת דאון (טריזומיה 21)

למידע נוסף על טריזומיה 13

למידע נוסף על סקירת מערכות מוקדמת


לחזרה לשאלות ותשובות

ל
חזרה לעמוד הבית
 
[חזרה למעלה]             [הוספה למועדפים]             [מפת האתר]
לייבסיטי - בניית אתרים